Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Legyező, szerelem, méreg, tűz – Az égő ház, Forte Társulat, Szkéné (Szeifert Natália)

Szeifert Natália

A fekete térben mindössze néhány fenyődeszka áll a színészek rendelkezésére, ezzel kell mindent megmutatni. – A hónap szerzője, Szeifert Natália írása a Forte Társulat előadásáról, amely Misima Jukio több egyfelvonásosát illeszti össze.

Misima Jukio a legellentmondásosabb írók egyike, egyben az egyik „legnyugatiasabb” is azok közül a japán szerzők közül, akik főként anyanyelvükön alkottak és nem hagyták el végleg a szülőföldjüket. Nemcsak író volt, hanem színész, testépítő, katona, hadvezér is. Lázadó figura, aki vonzódott a nyugati kultúrához, a hagyományos japán műfajok megújításának lehetőségét látta benne, nyelveket tanult, utazott, irodalmi felolvasásain úgy nézett ki a háromrészes öltönyeiben, mint egy nyugati bankár, közben konzervatív nacionalista nézeteket vallott, a császárságot tekintette egyedül üdvözítőnek Japán számára. Kiválóan forgatta a japán kardot, megalapította a Tatenokai (a pajzs szövetsége) nevű magánhadseregét. Halálát is elvei határozták meg, szeppukut követett el a japán honvédelmi erők főparancsnokságán, miután követeléseit felolvasta.

Amikor tudomást szereztem a Forte Társulat Az égő ház című előadásáról, az első gondolatom az volt, hogy Misimához talán nincs is jobb út, mint a színdarabjai, és talán Misimánál sincs jobb szerző azok számára, akik esetleg most ismerkednének a japán kultúrával.  

Tovább a litera.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2022-11-23 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.