Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Gurubi Ágnes: A felelősség ott kezdődik, hogy amit leírok, azt vállalom (Oláh Krisztina)

Gurubi Ágnes Fotó: Reviczky Zsolt

Gurubi Ágnes Másik Isten című könyvének női főszereplője a férfiak között lavírozva próbálja megtalálni önmagát. A regényből kiindulva beszélgettünk a szerzővel vágyról és függőségről, a felnőttkori önismeret hiányáról, de az is szóba került, miért jó lehetőség egy krízis arra, hogy számot vessünk az életünkkel, és miért kapjuk fel még mindig a fejünket, ha egy nő Nobel-díjat kap, vagy a szexualitásról ír.

hvg.hu: Nemrég adták át az irodalmi Nobel-díjat. Mit szólt hozzá, hogy idén Annie Ernaux kapta meg az elismerést?

Gurubi Ágnes: Nekem külön öröm volt, és nagyon megfogott az indoklás, amely alapján odaítélték neki: „a bátorságért és pontos éleslátásért, amellyel feltárja a személyes emlékezet gyökereit, elidegenedéseit és kollektív korlátait”. A díj apropóján több cikket is elolvastam róla, ezekből megtudtam, hogy ő is későn kezdett publikálni, családja és gyerekei voltak már. Az első könyvét titokban írta, a férjének csak akkor szólt róla, amikor a Gallimard kiadó megjelentette a regényt. A férje erre azt reagálta, hogy „ha képes voltál titokban megírni egy könyvet, akkor arra is képes vagy, hogy megcsalj”. Ezután elváltak, és innentől kezdve Ernaux-nak csak alkalmi kapcsolatai voltak. Ez a sztori szerintem önmagában megér egy misét. Az, hogy nőként, családanyaként, feleségként hogyan is vagyunk jelen az irodalomban, meg mit is jelent nekünk nőknek az írás.

Tovább a hvg.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2022-10-26 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.