Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


"Mindenki megtalálja benne azt, ami közel áll hozzá" – interjú a Toldi társrendezőjével, Csákovics Lajossal (Imre Lukács)

 

A Kecskemétfilm ambíciózus Toldi sorozata hosszas várakozás után tavaly szeptemberben került a Duna TV műsorára, idén október 20-án pedig a sorozat átdolgozásával készülő egész estés film is megérkezik a mozikba. A premier alkalmából az adaptáció céljairól, nehézségeiről, és Jankovics Marcell hagyatékáról kérdeztük a rendezői szerepkört átvevő Csákovics Lajost.

Miért volt fontos moziváltozatot is készíteni a Toldiból? Miben tér el a film és a sorozat?

Más a funkciójuk. Az én megítélésem szerint a sorozat inkább az oktatási segédanyag szerepét láthatja el, hiszen az epizódok énekenként készültek, ezeknek pedig megvan a saját, tíz perces íve. Tehát hiába raknánk össze a 12 epizódot egymás után, az akkor is csak 12 különálló epizód lenne. A mozifilm viszont azt az élményt adja, mintha egy regényt vagy egy hőstörténetet olvasnál: egységes íve van az elejétől a végéig. Ehhez a moziverzióhoz nagyon sokat kellett változtatni a film ritmusán. Ki kellett hagynunk részeket, amik túlzottan lelassították volna, más helyeken pedig be kellett lassítanunk. Így is megtartottuk a sorozatban elhangzó dialógusok közel száz százalékát, mégis ez egy egészen más jellegű filmélményt ad. Tehát külön alkotásként is kezelhető a kettő.

Tovább a magyar.film.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-10-22 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.