Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Töltsünk több időt a kertben! – Csató József interjú (Somogyi-Rohonczy Zsófia)


Csató József. Fotó: Wéber Áron. 

Csató József festőművész 2006-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Maurer Dóra osztályában. Mesterétől tapasztalt megközelítésmód a mai napig meghatározza a munkáját. Ez megnyilvánul abban is, hogy nemcsak fest, de kisebb objektekben, videókban is gondolkodik. – Somogyi-Rohonczy Zsófia interjúja.

Somogyi-Rohonczy Zsófia: A Ludwig Múzeum Slow kiállításához kapcsolódóan zenei improvizációt is hallhattunk tőled. Ebben a végletekig lelassított zeneiségben ugyanaz a csönd ragadott meg, mint a képeidben. Mennyire játszik szerepet az életedben a zene?

Csató József: Amikor többet zenéltem, mint most, akkor nem szerettem volna keverni a zenét és a képzőművészetet, egészen addig, amíg az Eszterházy-díj [Esterházy Art Award, az Esterházy Privatstiftung képzőművészeti díja – a szerk.] egyik díjátadásán beadtam a derekam egy egyszemélyes fellépésre. Kimozdított a megszokásból, pláne a COVID azon szakaszában, amikor örült az ember, ha valamivel foglalkozhat. Ma már nem zavarnak ezek az átfedések, és jobban elkezdett érdekelni a zene meditatív hatása, hiszen minden, amit hallgatok a műteremben, bekerül a képekbe. Most egy dán zenész, Sofie Birch zenéje foglalkoztat, aki a hang gyógyító hatásával is foglalkozik. Amikor az egyik egyórás rádiós mixéhez választott tőlem egy képet, meglepett, hogy ez a „felkérés” jobban esett, mint bármilyen kiállítási lehetőség.

Tovább az olvasat.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-09-13 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.