Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Koszorús Rita képzőművész: Szlovákiában a kisebb közeg nagyob rivalizálással jár (Helen Tóth)

 

A kortárs képzőművészet egyik kiemelkedő alakjával, Koszorús Ritával volt alkalmam hosszasan beszélgetni, többek között munkásságáról, az alkotás folyamatáról, mélypontokról és sikerekről, valamint a festészetről magáról otthoni és nemzetközi viszonylatban. A vőki származású vizuális művész Pozsonyban él és alkot, tanulmányait a pozsonyi képzőművészeti közép-, majd főiskolán végezte, továbbá részt vett a Magyar Képzőművészeti egyetem Erasmus programján is. A 2021-es VÚB Év Festményének a nyertese, számos művészi rezidens programon vett részt és galériában állított ki Csehországban, Portugáliában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Magyarországon és itthon.  

Kezdjük mélyről. A művész életében vannak hullámvölgyek, számodra mi jelenti a fordulópontot ilyenkor?

Eddigi festészeti karrierem egyik mérföldköve 2017 nyara, amikor Bukta Imrénél részt vettem a mezőszemerei művésztelepen. Bukta a mesterem volt budapesti tanulmányaim idején, 2013-ban. A művésztelep keretén belül minden alkotó egy prezentációval mutatkozott be. Én az egyik legfrissebb munkámat, egy videófelvételt mutattam be Curator Shooting címmel. A bemutatkozást elemzés kísérte, amely során olyan kritikát kaptam, hogy belém szorult a levegő. Kit érdekelnek a kurátorok? – kérdezték, hagytad, hogy ezt a jó festményt szétlőjék a kurátorok? 

Tovább a dunszt.sk cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-07-29 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.