Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Animációs sci-fi az éterben – Online a Szökési sebesség (Herczeg Zsófi)

 

Három év izgalmas fesztiválkörút után online elérhető Rebák Tamás METU diplomafilmje, a Szökési sebesség, melyet a rendező személyes élménye ihletett, mégis univerzális alkotás a nem működő emberi kapcsolatokról.

Egy ifjú asztronauta egy idegen bolygó barlangjában tér magához. A furcsa planétán lebegő sziklákba botlik, hol dús növényzet, hol a kopár sivatag tárul elé. Miközben űrhajóját keresi, folyton maga mögé néz, mintha félne valamitől, mintha várna valakit. A bolygóközi vándorral párhuzamosan megjelenik egy sárkányszerű űrlény, akinek baljós viselkedése nem sok jót sejtet.

A Szökési sebességet Rebák Tamás saját szakítása ihlette, a történet viszont sokkal szimbolikusabbá formálódott, mint egy szerelmespár különválása. Az ifjú űrhajós és a vad űrlény dinamikája az elengedés nehézségeit tárja fel, már nem tudnak kommunikálni, érzelmi fejlődésük más irányba tartott. Lehet akár egy toxikus kapcsolat, akár egy már nem működő, kihűlt párkapcsolat szimbóluma, egy olyan barátságé, amiben a két fél úgy változott meg, hogy már külön utakat kell járniuk, vagy akár annak a metaforája, hogy már káros hatással van ránk az a munka, amit régóta csinálunk. Az ember- és állatábrázolás éppen ezért enged nagyobb terepet az értelmezésre, a rendező nem szűkítette le egy férfi és egy nő kapcsolatára. 

Tovább a magyar.film.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-07-20 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.