Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Tavaszi elmélkedés a mostani folyóiratkultúráról (vagy legalábbis egy részéről) / Sziráki Flóra

 

Annak tudatában, hogy a szomszédban háború van, bennem is végig motoszkál a gondolat: az ukrajnai folyóiratok szerkesztőivel, szerzőivel, kritikusaival vajon mi történik most?

Szubjektív szemlézés a márciusi-áprilisi folyóiratlapszámokból: ezt a szép kihívást vállaltam. Örültem neki, hiszen ritkán van okom elejétől a végéig elolvasni egy lapszámot, és közben átgondolni a hazai folyóiratkultúra, valamint egyes folyóiratok, lapszámok koncepcióját. Ez persze felvetett számomra módszertani dilemmákat is: például hogyan mérhető össze különböző irodalmi folyóiratok heterogén szépirodalmi anyaga? Úgy döntöttem, a szubjektivitás adta szabadsággal élve ezt a problémát most nem oldom meg, és ebben a szemlében inkább általában a választott lapszámok felépítésére, illetve gazdag szövegértelmezéseikre fókuszálok. (Mindeközben pedig reménykedem ‒ nemcsak abban, hogy e cikk betölti szerepét, és ráirányítja a figyelmet néhány kiemelkedő elemzésre és folyóiratra, de abban is, hogy ha netán egyszer majd én publikálok a szóban forgó periodikák egyikében, arról is hírt ad majd egy kedves kritikus.) Ezúttal az Alföld, a Prae, valamint a Tiszatáj folyóiratok lapszámairól lesz szó. (És igen, én is az Írók Boltjában vásároltam őket – ez pedig a folyóiratok hozzáférhetőségének kérdése felé is megnyithatná a diskurzust, de ezen a ponton inkább csak jelzem a problémakört.) Akkor vágjunk is bele!

Tovább a szifonline.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-06-04 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.