Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


A női nemi szerv dialektikája — Kroó Anita kiállításáról (Győrfi Laura)

 

Nemrég zárt Kroó Anita "Monstrous Women" című kiállítása az FKSE-ben, amely egyszerre emeli diskurzusba a női test idegenségét, az iszonytató nőiség archaikus toposzát és a kísértetiesen otthontalan, ámde mindennek életet adó/mindent bekebelező és felfaló női nemi szerv dialektikáját.

Kroó Anna grafikái, olajfestményei és rajzai olyan kortárs kontextusba emelik a női bestialitás mítoszát, amelynek szerves részét képzik a test antropológiáját és anatómiáját eltérő módokon dekódoló történeti és filozófiai hagyományok. A kiállított képeknek Catherine McCormack Women in The Picture: Women, Art and the Power of Looking című könyvének Monstrous Women című fejezete adott teoretikus keretet. A 2021-ben megjelent kötet a női testábrázolás társadalmi és művészettörténeti hagyományait vizsgálja, az említett fejezet pedig a női bestialitás alakváltozásainak témáját az archaikus anyáktól a kortárs képzőművészeti jelenségekig bezárólag járja körül.

Tovább az artportal.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-05-26 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.