Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


A pécsi Perczel utca – Fotóesszé (Cseri László)

 
(Fotó: Cseri László)

A város főteréről, a Széchenyi térről indul a meglehetősen szűk, különleges épületekkel övezett utca. Cseri László fotósorozatának következő darabjai a pécsi Perczel Miklós utca épületeit, hangulatait mutatják be.

A Perczel utca neve az évszázadok alatt többször megváltozott. A 18. században Obere Capuciner gasse és Post gasse is előfordult a megnevezések között, sőt akad példa arra is, hogy másképp hívták a Kisfaludy utcáig tartó és az azt követő utcarészt. A 19. század közepén a hatósági névadásnak köszönhetően a Régi Posta, majd Ó-posta elnevezés állandósult. A mérnöki hivatal az utca nevét 1885-ben Perczelre változtatta annak a névadási gyakorlatnak az eredményeképp, mellyel nemzeti és városi hírességek előtt kívánt tisztelegni. A pécsi Perczel utca azonban nem Perczel Mór honvédtábornok emlékét őrzi, hanem annak öccséről, Miklósról kapta a nevét. Perczel Miklós honvédezredes sok szállal kötődött Baranya vármegyéhez, ahol 1832-ben aljegyző, majd szolgabíró, 1848 márciusában pedig a megye követe lett.

Tovább a jelenkor.net cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-05-12 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.