Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Rebelis melankólia – Anne Sexton: Élj vagy halj meg (Borda Réka)

 

Lehet-e egy Sylvia Plathhoz hasonló vallomásos költőhöz nem az életrajz felől közelíteni? Borda Réka mélyen személyes kapcsolattörténete Anne Sextonnal a nemrég megjelent Élj vagy halj meg kapcsán.

Nem tudok nem szubjektíven hozzáfogni e kritikához, elvégre Anne Sexton az egyik legmeghatározóbb költő számomra, akinek húsbavágóan őszinte életműve komoly hatással volt rám. Olyannyira, hogy kamaszként a szerző versein gyakoroltam a műfordítást a rám váró házi feladatok megoldása helyett, és a mai napig fejből tudom 45 Mercy Street című versét, amelynek hatására egyébként több, meglehetősen elbaltázott szöveget írtam egyetemistaként.

Ám nemcsak emiatt hoz zavarba a rám bízott feladat, hanem azért is, mert ezt az irodalmi anyaképet egy pillanat alatt oszlatta el a hír néhány éve, hogy Sexton, akit gyermekként apja és nagynénje is molesztált, maga is szexuálisan kizsákmányolta a lányait, Lindát és Joy-t. Mindez azóta is vissza-visszatérő dilemmát vet fel bennem azzal kapcsolatban, hogyan is érdemes megítélni a költőt, szabad-e a magánéletén keresztül közelíteni életművéhez, ez pedig most kiegészülni látszik azzal, hogy morálisan megkérdőjelezhető-e az Élj vagy halj meg megjelentetése magyarul, valamint problematikus-e, hogy kritikám egyáltalán publicitással illeti e kötetet. Ám minderről később.

Tovább a 1749.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-05-09 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.