Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Élő-mozgó műtárgyak – Amit a BioArtról tudni érdemes (Sipos Tünde)

 
Anna Dumitriu: Fermenting future (2022, installáció)

 

Nem túlzás azt állítani, hogy a kortárs művészetben bármiből készülhet műtárgy. Ezt bizonyítja a BioArt irányzata is, melynek produktumai burjánzó, organikus és legfőképpen élő sejtekből állnak. Ezek az alkotások fejlődnek, átalakulnak, idővel pedig az enyészetté lehetnek. Mégis gyűjtik őket!

A BioArt egy olyan határterület, ahol a művészeti produktum bázisát élő organizmusok adják, és az alkotófolyamat során a természettudományok különféle ágazatai összeérnek a művészeti eljárásmódokkal, elengedhetetlen részként pedig a digitális technológiák is csatlakoznak a folyamathoz. A használhatóság tekintetében virágzó kapcsolat alakult ki a design területeivel is. A természetes alapanyagokkal tervezett bármilyen használati tárgy, ruha vagy éppen bútor szorosan kapcsolódik a jövőtervezés fogalmához, amelyben a túlélésünk érdekében mindinkább vissza kell találnunk a minél egyszerűbb és autentikusabb megoldásokhoz.

Tovább a kortarsonline.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2022-04-22 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.