Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Nem lehet hagyni, hogy a hatalom elnémítsa az ellenállást – interjú A besúgó alkotóival és színészeivel (Czeglédi Fanni, Csatlós Hanna)

 

Mit mond el a rendszerváltás után született generációnak a szakkollégiumi mozgalmak, a demokratikus ellenzék formálódása idején játszódó kémtörténet, A besúgó? A magyar HBO-sorozat készítői mennyiben mintázták Orbán Viktorról a sorozat karizmatikus politikuspalántáját, Száva Zsoltot? A valóság és a fikció közötti párhuzamokról beszélgettünk Szentgyörgyi Bálint író-rendezővel, Miklauzic Bence, Mátyássy Áron rendezőkkel, a főszerepet alakító Váradi Gergellyel, illetve Szász Júlia és Varga Ádám színészekkel.

hvg.hu: Érzékeny, egy eddig kevésbé feldolgozott témával foglalkozik A besúgó. Ráadásul egy olyan korszakhoz nyúltatok, amelyről mindenkinek van véleménye, sokaknak első kézből tapasztalata, az ország vezető politikusai átélték ezt az időszakot, ellentétben veletek, akik 1989 után születtetek. Nem éreztétek kockázatosnak hozzányúlni egy ilyen témához?

Szentgyörgyi Bálint: Annyiban pontosítanék, hogy csak a kamera előtt lévő emberek a mi generációnk. A kamera mögött lévő embereknél viszont nagyon figyeltem arra, hogy a részlegvezetők abból a korosztályból kerüljenek ki, akik tényleg megélték ezt az egészet, tehát fontos volt, hogy az operatőrnél, a berendezőnél, a díszlettervezőnél, a fodrásznál, a jelmeztervezőnél elsődleges tapasztalat legyen a rendszerváltás időszaka.

Tovább a hvg.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2022-04-13 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.