Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója
Keresés a honlapon:


A pécsi Munkácsy utca – fotóesszé (Cseri László)

 
Fotó: Cseri László

A pécsi belváros egyik legszebb utcáján, a Széchenyi tértől a Lyceum utcáig húzódó Munkácsyn számos figyelemre méltó épület helyezkedik el. Ezeket mutatja be Cseri László fotóesszéje.

Nem véletlen, hogy az egykori Nepomuk utcát Pécsett átkeresztelték Munkácsy Mihály utcára. Az egyik leghíresebb és legfontosabb festőnk ebben az utcában lakott 1863 és 1867 között, amikor pécsi rokonait meglátogatta. Trebbin Ágost pécsi történész Pécsi Szemlében megjelent Munkácsy Mihály pécsi látogatásai című írásának köszönhetően pedig igencsak érdekes, szórakoztató történeteket tudhatunk meg a festőmester pécsi időtöltéseiről. A kifejezetten gyorsan elismert és népszerű festővé vált Munkácsyt másik nagybátyja, Reök Lajos ügyvéd hívta meg a Nepomuk utca 23-ban élő családjához. Munkácsy imádta a várost, többször is hosszabb-rövidebb időt töltött itt. Először 1863-ban, majd 1865-ben, illetve 1867 farsangján járt Pécsett.

Tovább a jelenkor.net cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-04-04 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.