Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Bíró Gergelyt kérdeztük Az év novellái antológiáról (Szepesi DóraI)

 

Immár huszonegyedik éve jelennek meg a népszerű antológiák – Az év novellái és Az év versei –, amelyek a magyar irodalmi élet színe-javát tárják az olvasók elé. A reprezentatív gyűjtemények – hagyományaikhoz híven – mintegy negyven magyarországi és határon túli magyar folyóirat közlése alapján az elmúlt év legjobb novelláiból és verseiből nyújtanak színvonalas, sokoldalú válogatást. A Magyar Napló Kiadó gondozásában Jókai Mór születésnapján, a Magyar Széppróza Napja alkalmából látott napvilágot Az év novellái 2022 antológia. A szerkesztők, Erős Kinga és Bíró Gergely 37 szerző írását válogatták a kötetbe.[1] Kérdéseinkre Bíró Gergely válaszolt.

Idén mintegy 400 oldalas lett a könyv. Hogyan történt a válogatás? Melyek voltak a főbb szerkesztési elvek?

A szerkesztési elv kezdettől fogva nagyon egyszerű: az alkotók születési sorrendben követik egymást a kötetben, az idősebbektől haladunk a fiatalabbak felé. Illetve nemcsak a szerzők portréit közöljük a borítón, de a rövid szakmai életrajzukat is a válogatás végén, amelyet általában ők állítanak össze. Fontos, hogy ne csak a nevükkel és az írásukkal szerepeljenek, de az alkotói életútjukkal is. Könnyebben megjegyzünk magunknak egy írót, ha megismerhetjük a vonásait, a tekintetét és a pályáját.

Tovább a barkaonline.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-03-30 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.