Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Groteszkbe oldott harmónia – Hód Adrienn / Hodworks – Unusual Symptoms / Theater Bremen: Harmonia (Szoboszlai Annamária)


Fotó: Jörg Landsberg

Hód Adrienn és a Hodworks már dolgozott az Unusual Symptomsszal, a Theater Bremen rezidens tánctársulatával. Pár éve a Coexist című munkájukat láthatta a Trafó közössége, a mostani darab címe Harmonia. A kettő közös metszete két szó: az elfogadás és a tolerancia. De míg a Coexist leplezetlenül provokatív (és nem feltétlenül toleráns), addig a Harmonia nem csak címében, de látszólag anyagában is elsősorban a harmónia, az emberi kapcsolatok egyensúlyának lehetőségeit, mibenlétét vizsgálja, keresi, sőt, fogyatékkal élő táncosok bevonásával kísérletet tesz a fogalom kereteinek kitágítására, az újradefiniálásra.

Hogy a fogyatékkal élők közreműködésével készített előadások milyen módon tudják megérinteni a mindenkori nézőközönséget, az elsősorban az alkotók személyes viszonyulásától függ, attól, hogy maga a rendező/koreográfus miként fordul a fogyatékosság és a fogyatékkal élők felé: sajnálkozóan (amit talán önmagának sem mer bevallani), esetleg elfogadóan és segítő szándékkal, vagy pedig sajátos kifejezőeszközt lát az eltérő testi adottságokban. Manapság nem számít kuriózumnak, hogy mozgásukban vagy értelmi képességeikben korlátozott emberek közös, professzionális művészet-oktatási programban vesznek részt ép társaikkal. Létezik ilyen képzés itthon is, nem csak külföldön. 

Tovább a szinhaz.net cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-03-30 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.