Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Állapotmentés – Interjú Mészáros Urbán Szabó Gáborral és Löki Viktorral (Juhász Tibor)

Egymáshoz közeli időpontban jelent meg kötetük, ráadásul mindkettőt a Napkút Kiadó gondozta. Bár korábban nem ismerték egymást, vállalkozásaik között mégis sok a hasonlóság. Például a városi tér iránti érzékeny figyelmet illetően – Mészáros Urbán Szabó Gábor A győri regény című kötete a megnevezett város átrendeződéseire reflektál, Löki Viktor Isten átnyúl a farmeron című debütáló regényének főszereplője pedig Debrecen ikonikus helyszínein kószál.

KULTer.hu: A győri regény egy évtizedig készült, az Isten átnyúl a farmeron első változata pedig két hónap alatt született meg. Meséljetek a könyvek keletkezéstörténetéről!

Löki Viktor: A nyers szöveg valóban két hónap alatt került a számítógépbe, de a megjelenésig még nagyon sokat dolgoztam, dolgoztunk az anyagon. Csak körülbelüli elképzelésem volt arról, hogy hogyan épül majd fel az egész, konkrét terveim nem voltak. Nemrég olvastam el Bartók Imrétől a Lovak a folyóban című könyvet, és nagyon hatásos leírásokra találtam benne a bukott író elképzeléseit illetően. Arra gondolok, ahogyan a főszereplő elkészítette az adott művét: leült a gép elé, és addig kalapálta a billentyűket, amíg bevérzett a szeme. Nagyjából én is ezt csináltam az említett két hónap alatt. 

Tovább a kulter.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2022-03-14 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.