Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


A háborúról fehéren-feketén (Debreceni Balázs)

 

A második világháborús fekete-fehér filmek hatásosabbak, mint színesben készült testvéreik. Az olyan fekete-fehér filmek, mint A halál ötven órája és A Schindler listája egyedülálló módon képesek érzékeltetni a háborút jellemző komor atmoszférát.

De mi a helyzet a korábbi és későbbi háborúkkal? Vajon a fekete-fehér képek ebben az esetben is kifejezőbbek? Cikkemhez a háború témáját „dokumentarista” stílusban feldolgozó fekete-fehér képekből válogattam. 

Az ókor legnagyobb alakjai ma hófehér márványtömbökből bámulnak ránk. Ezek a szobrok egykor színesek voltak, de az idő kifehérítette őket. Ebben az időszakban a háború még hozzátartozott az emberek „normális” életéhez, a kisebb-nagyobb összecsapások mindennaposak voltak. A mai bináris-kódon alapuló dialektikus gondolkodásunkat alapvetően Hérakleitosznak köszönhetjük, aki a Háborút – az ellentétek egymást fejlesztő harcát – „minden dolgok atyjának” tekintette.

Tovább az orszagut.com cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-03-11 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.