Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


A szabadságnál nincs szédítőbb, Politika és queeridentitás 2021-ben – Interjú Ádám Annával (Danka Zsófia)


Right for Fight © Zellei Boglárka ╱ 2021

Nehéz pontosan megfogni, hogy mikorra tehető az LMBTQ-közösség és ezzel egy időben a queerművészet történetének kezdőpontja. A 20. század első felében már több olyan közösségi tér működött, ahol a másságukat megélni akaró emberek titokban találkozhattak egymással. A Stonewall felkelés, majd a New York-i AIDS-krízis és végül a dekriminalizáció óta hosszú utat tett meg a közösség elfogadásának és egyenlő bánásmódjának tematizálása.

DZs: A queermegközelítés a művészek személyes és szexuális beállítódását dolgozza fel, vagy vannak olyan diszciplinák, ügyek amelyek az egyént és a másságot meghaladóan is képviselik? Számodra mit jelent a queerművészet fogalma?

Ádám Anna: Valójában semmit, mert a „queer” egy apolitikus gyűjtőfogalom lett, amit rá lehet húzni körülbelül bármire, ami nem szokványos. Ma már ez a szó inkább egy lifestyle-t vagy divatirányzatot jelöl, stílusjegyeket vagy érdeklődési területet fed le. Sőt, dolgokat el is lehet adni azzal, hogy „queer”: vannak queerbulik, queerworkshopok, queerdivatbemutatók… A közbeszédben pedig sokszor a heteronormatívtól eltérő szexualitások gyűjtőfogalmaként használják, mert tágabb, szélesebb spektrumot fed le. És szerintem éppen ez a baj vele, hogy pontatlan, mindent jelent, vagyis úgy igazán semmit.

Tovább az ujmuveszet.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-03-05 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.