Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Befejezetlen történet – Beszélgetés Márton Árpád festőművésszel (Túrós Eszter)


Fotó: Ádám Gyula

A tavalyra tervezett Márton Árpád-kiállítást a világjárvány miatt idénre halasztották: 80+1 címmel október elején nyílt meg a születésnapi tárlat a Csíki Székely Múzeumban. Nagy volumenű, öt múzeumi termet és több mint hat évtizedet átfogó kiállításról van szó. A jól ismert olaj- és temperakompzíciók tudatos mellőzésével szokatlan válogatást láthatunk. Vonalak és színfoltok kettősségére épít, főként pasztellek, akvarellek, tus-, szén- és ceruzarajzok, valamint különböző kísérleti eljárásokkal készült alkotások kapnak itt helyet, köztük soha ki nem állított munkákkal. Miért döntött úgy, hogy a cipősdobozokban őrzött rajzait, ötleteit helyezi előtérbe?

– Visszamehetek ezzel egészen középiskolás koromig, mert lényegében az ötlet Marosvásárhelyen született, Nagy Pál tanár úr javaslatára. Ő nagyon szívesen kollaborált a diákokkal, vigyázott ránk. Már akkor megütötte a fülemet, hogy rakjuk el a kis ötleteket. Harmadév végén kezdtem tudatosan figyelni arra, hogy az ötleteket kis jegyzetekben rögzítsem, mert egyre több lett belőlük, és ezeket rögzíteni kellett valahol. Én nagyon komolyan vettem ezt, és az apró kis rajzokat mind mentettem, tudniillik az életem kettős volt: tanítanom kellett, az kitöltötte az életem egy részét, ott volt a család is, és akkor került zárójelbe az alkotás.

Tovább a helikon.ro cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-02-17 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.