Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Néha jobb volna felejteni – Beszélgetés Milbacher Róberttel (Papp Sándor Zsigmond)

 
(Fotó: Varga Jennifer / 24.hu)

Félszáz tévhitet és legendát próbál eloszlatni új könyvében (itt olvashat róla bővebben) az íróként is egyre elismertebb Milbacher Róbert. A nagy klasszikusok, Kölcsey, Arany, Petőfi és Tompa Mihály körül számos hiedelem kering a nőügyektől kezdve a plágiumgyanún át a kémhistóriákig. Irodalomtörténészként pedig azt is megmutatja, hogy élvezetesen is lehet tanítani a porosnak és avíttnak hitt kötelezőt.

– Az Előszóban igen megértő vagy a hiedelmekkel és legendákkal szemben, a könyvben viszont már élesebben fogalmazol az olyan bulvárízű sztorik kapcsán, minthogy Petőfi Széchenyi fia lett volna, vagy hogy a költő holttestét Barguzinban keresték és keresnék ma is. Van a különbség legenda és legenda között?

– Azt hiszem, végső soron nincsen, legfeljebb annyi, hogy egyes legendákat bizonyos korok politikai hatalmi játszmái a saját ideológiájukhoz illeszkedőnek vélnek és technicizálni szeretnének, mások pedig egyszerű mendemondák maradnak. Persze ebben a technicizálásban elég sok veszély rejlik, főleg a tudományos megismerésre és a tudósokra nézvést. Lásd Fábri Zoltán Hannibál tanár úr című filmjét, amely tökéletesen reprezentálja ezt a probléímát.

Tovább a konyvterasz.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-02-10 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.