Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Modellből kiváló festővé vált - Suzanne Valadon (Terényi-Kelemen Éva)

 

Kreatív szellemek, tehetségesek, mégis kevésbé ismertek azok a női művészek, akik a férfiak uralta századokban próbáltak alkotni és önállóan érvényesülni. Sokszor nagy árat fizettek érte. A művészettörténészek csak a közelmúltban irányították a figyelmet a női művészekre. Sokukat a teljes feledésből emelték ki, néhányan kemény harcot vívtak és megpróbáltak megállni a saját lábukon, mint például a Montmartre múzsája. Suzanne Valadon híres kitörései (szerelmei, szenzációs szakításai, alkoholista fia) elhomályosították karrierje eredetiségét.

Suzanne Valadon megjelenésével és műalkotásaival már életében felhívta magára a figyelmet, nem hagyta feledésbe merülni sem a személyét sem a műveit. A 18. kerület lakói jól ismerik a nevét: a Sacré-Coeur közelében egy szakgimnázium és egy kis tér viseli a nevét. Alakja és művészete ma is kedves a Montmartre negyedben, nem csoda, hiszen élete jelentős befolyást gyakorolt a párizsi életre. Ki volt ő valójában?

Tovább a magyarszo.rs cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-02-07 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.