Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


"Nem lehet a kultúra más kontextusaitól elszigetelten vizsgálni az irodalmat" – beszélgetés Kiss Attilával és Szőnyi Györggyel (Mike Laura)

 
Fotó: 1749

Nemrég kezdődött meg a grandiózus, hétkötetes anglisztikai vállalkozás, Az angol irodalom történetének kiadása. A második kötet a kora újkor irodalmával foglalkozik az 1480-as évektől az 1640-es évekig. A kötetet Kiss Attila Atilla és Szőnyi György Endre szerkesztette Almási Zsolt, Matuska Ágnes, Péti Miklós és Pikli Natália közreműködésével. A két szerkesztővel Mike Laura készített interjút.

1749: A mostanit megelőző angol irodalomtörténet 1972-es kiadású, és csupán három szerző, Szenczi Miklós, Szobotka Tibor és Katona Anna közreműködésével született. Ezt már az első, középkori kötet öt szerzője felülmúlja, a sorozat többi darabja pedig még több szerzőt mozgósít. Hogyan kell elképzelni egy ilyen sokszerzős mű világrajöttét? Milyen nehézségek, illetve előnyök adódtak a sokszínű szerzői gárdából?

Kiss Attila Atilla, Szőnyi György Endre: Való igaz, a háromszerzős Az angol irodalom története éppen ötven éve jelent meg. Abban az időben valahogy divatba jött a reneszánsz Anglia bemutatása, Makkai László és Hankiss Elemér Anglia az újkor küszöbén címmel írtak egy átfogó monográfiát, Makkai, Szenczi Miklós és Székely György szöveggyűjteményeket és kismonográfiákat adtak ki a Gondolat Kiadónál, „Angol reneszánsz és polgári forradalom” sorozatcímmel. 

Tovább a 1749.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-01-27 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.