Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


„Nincs szükségem rá, hogy azonnal rögzítsem a pillanatot.” – Jeff Wall képei a Glenstone Múzeumban (Gyöngyösi Eszter)

 
Fotó: Jeff Wall: A Sudden Gust of Wind (after Hokusai), 1993 transparency in lightbox 90 1⁄8 × 148 3⁄8 inches (229 × 377 cm)
© Jeff Wall Courtesy the artist and Glenstone Museum

 

Öt évtized munkáit felölelő kiállítás nyílt a washingtoni Glenstone Múzeumban a kanadai születésű Jeff Wall (1946) munkáiból, aki a megrendezett és digitálisan manipulált fotográfia egyik legfontosabb képviselője.

Eleinte a festészet érdekelte, később művészettörténetet is tanult, majd az 1960-as években kezdett el fotográfiával foglalkozni. Pályájának már viszonylag korai szakaszában szakított az utcai fényképezés konvencióival és azzal, hogy a pillanatot már a megtörténtekor rögzítse. Jeff Wall nem az a fajta művész, aki készenlétben lévő fényképezőgéppel járja a világot, és ahogy mondja, ő több időt tölt a „nem fényképezéssel”. Először saját emlékezetében rögzíti a képet, majd hosszas tervezés és előkészítés után létrehozza saját verzióját. Az 1980-as évek közepétől kezdve digitális manipulációt is alkalmaz képeinek sokszor színpadias, drámai hatásának fokozására.

Tovább a punkt.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2022-01-05 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.