Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Emléktereink – Kontha Dora legújabb sorozatán keresztül egyedülálló módon nyúl témájához (Király Péter)

 
Dora Kontha: Lélekképek (Soulscapes) #117, 2021. Archív pigment nyomat, roncsolt Polaroid, 60 x 60 cm ©TOBE Gallery 

Kontha Dora „Lélekképek” című polariodsorozatának összetettsége, lakonikus megfogalmazási módja magába foglalja mindazt, ami az alkotót – eddigi munkássága alapján – érdekli. Ám míg régebbi sorozataiban a fotográfia segítségével járta körbe alaposan külön-külön az időbeliség, az álom vagy épp a tér témáját úgy, hogy ezeknek lezártságot adott, addig a „Lélekképek” fotósorozatának rétegei egyik képről a másikra járva összefonódnak majd szétbontódnak, miközben esszenciálisan egyesítik magukban a korábban vizsgált tartalmakat. Az alkotások elodázzák a gyors interpretálást, azonban ezzel elősegítik a kontempláció lehetőségét – pont mint Pénelopé vászna.

A különleges eljárással készült polariodok egy fiktív belső utazásra invitálják a nézőt, amint a TOBE Galériába lép. Az álomszerű, néhol konkretizált, felismerhető elemeket tartalmazó képek az „emlékezés folytonos változását vizsgálják az idő múlásának tükrében”, olvasható a kiállítás rövid leírásában. Néhány képen valóban „családi emlékkép” jelleg érezhető, amire a polaroid formátum is ráerősít. A kiállítás nevét adó sorozatot az alkotó egy másik szériája szakítja meg két ponton a kiállítótérben, ami a Wish you the best elnevezést kapta. 

Tovább a prae.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-12-31 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.