Videó

A Ma7 csatorna videója




Keresés a honlapon:


A "meghízott, felpuffadt és megőszült" mester nyomoz – Marcin Świetlicki: Tizenhárom (Németh Orsolya)

 

Hogy folytatódik Marcin Świetlicki krakkói krimitrilógiája? Hogy alakul a skandináv krimihősökre feltűnően hasonlító mester sorsa? Németh Orsolya kiváló kritikájából megtudhatjuk.

„A mester az Irodában üldögél, hol másutt is lehetne?” –  az Iroda itt azonban nem egy klasszikus értelemben vett munkahely (bár a mester számára az), hanem Krakkó belvárosának egy kultikus kocsmája. Azonban már az Iroda sem a régi, nem olyan, mint a Tizenkettőből megismert boldog békeidőben volt, amikor még Mango Głowacki (mesterünk jó cimborája) volt a tulajdonos, és a híres Fehér Agyar zenekar tagjai is ezt az intézményt látogatták. Ők sajnos már mindannyian elköltöztek ebből a világból, méghozzá elég rejtélyes körülmények között – a részletek kiderülnek Marcin Świetlicki regénytrilógiájának első kötetéből. A magyarul nemrég megjelent második kötet, a Tizenhárom (a trilógia harmadik része a várakozással ellentétben a Tizenegy címet viseli) tehát már egy olyan világban, egy olyan Krakkóban játszódik, ahol a mester számára jóval kedvezőtlenebbek a körülmények, mivel az eltelt időben megszűnt a kocsma előző tulajdonosával kötött egyezség, miszerint: „a lefoglalt asztalnál való tartózkodásért, azért, mert odatolja a maga ismert, és némely körökben kedvelt pofikáját […] tetszőleges mennyiségű ingyen alkoholhoz jutott”.

Tovább a 1749.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-11-30 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.