Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Flash-próza, hosszúfénnyel – Abafáy-Deák Csillag: Gyilkos karakterek (Zsidó Ferenc)

Abafáy-Deák Csillag új kisprózakötete jó példa arra, hogy mennyit hozzá tudnak adni egymás értékéhez a kisepikai villanások, ha van egy ívük, amelyre épülnek, egy kontextusuk, amelyben megszólalnak, amelyben párbeszédbe lépnek egymással. Vagyis kisprózakötet (a szerkesztő, Bene Zoltán szóhasználatával: kurtanovellák) esetében sem árt, ha a szerző nem csupán beleszuszakolja írásait, hanem van egy koncepció, tematikus, motivikus, stiláris kohézió.

E rövid írásokat tehát flash-prózának lehetne kategorizálni, és valóban, gyakorta csupán egy-egy jelenet, élethelyzet van felvillantva, az sem ritka azonban, hogy a balladisztikus, szikár, tömör formát továbbra is megtartva egy-egy komplett élettörténetet kapjunk kimerevítve – s ha már a fénycsóva metaforánál maradunk, akkor ez már nem villanás, hanem hosszúfénnyel pásztázás. Gondolok például a Madárinfluenza című írásra, amely szűk két oldalban az anya fattyúságát s lánya ebből fakadó traumatizáltságát, szerelmi boldogságra képtelenségét tárgyalja: a téma regénybe kívánkozna.

 

Tovább a helikon.ro cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-11-18 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.