Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Alkalmazott fizikai színház Esterházy Péter – Vajda Gergely: Fuharosok; George Benjamin: Into the Little Hill / UMZE Kamaraegyüttes – Forte Társulat (Török Ákos)

ugyanazok a férfi színészek játsszák a brutális fuharosokat, mint a lányokat, akiket a fuharosok megerőszakolnak.

Vajda Gergely zeneszerzőtől tudhatjuk, hogy az est kiindulópontja az általa koncertként már tavaly színpadra állított Fuharosok volt. Mivel a körülbelül egyórás mű a konzervatívabb műsorpolitikák logikája alapján önmagában nem állja meg a helyét, szükség lett egy darabra, amely erre az estére (vagy többre, de innen kezdve akár örökre) társul szegődik Esterházy Péter és Vajda operájához. Így került képbe George Benjamin egyfelvonásosa, amely formai és tartalmi hasonlósága révén olyan benyomást kelt, mintha kistestvére lenne a Fuharosoknak. (Mivel a cikk szerzője kevéssé járatos a zenében, az összevetésben a zenei anyag kvalitása nem szerepel.) Ezzel együtt a Liszt Ünnep e két darabból álló estje kifejezetten igényes szórakozást nyújt: az értelmet és az érzelmeket egyaránt hathatósan megmozgatja.

Tovább a kutszelistilus.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-11-08 20:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.