Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Balásy Szabolcs zenét szerez, vezényel, játszik, énekel és még tanít is a Babitsban (Pucz Péter)

Allegro, vagy allegretto. Magyarul gyorsan, netán gyorsacskán. Így lehetne jellemezni zenei kifejezésekkel Balásy Szabolcs szakmai életvitelét. A muzsikus, zeneszerző állandó pörgésben van, rengeteg a dolga. A szünetjel nála csak egy átmeneti pillanatot jelenthet, mert leülni, megpihenni alig szokott egész nap. Ha véletlenül nem lenne feladata, akkor is dallamokon, szövegeken töri a fejét.  

A pécsi Babitsban lévő szakmai birodalma rengeteg dologra hasonlít, de klasszikus osztályteremre semmiképpen. Hangszerek, laptop, hangfalak, mikrofonok. Pont, mint egy műhelyben. Egy zenei alkotóhelyen. Az elképzelt polgári rend itt nem jellemző, de rosszul is mutatna, ha mindennek elmozdíthatatlan helye lenne.

- Bartók Bélának, meg Dohnányi Ernőnek „könnyű" dolga volt. Mindkettő hatalmas tehetség volt, különleges belső hallással megáldva. Ők egy kottafüzet lapja láttán már hallották is a művet - értékelte a nagy elődöket Balásy Szabolcs. - Abszolút hallásomnak köszönhetően ezen folyamatokat hasonlóan képzelem, amikor zenét szerzek. Természetesen tudom, honnan, hová szeretnék eljutni, de ennek során azért a jelek között „gyomlálnom" is kell, amire valami elkészül.


Tovább a pecsiujsag.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-10-15 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.