Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Dráma dráma nélkül? Beszélgetés az „Írta és rendezte”-sorozat újabb bemutatójáról – Körmöczi-Kriván Péter: Odüsszeusz 2.0 – Jurányi Ház, 2021. szeptembe 7. (Szekeres Szabolcs)

 

A Líra és Logika Teátrum szcenírozott olvasószínházi sorozatának második részében Körmöczi-Kriván Péter Odüsszeusz 2.0 című darabja került színre a szerző rendezésében. Rendhagyó szórakoztatóipari egységekben jártunk már, de ilyenben, mint amilyen a darabbeli kocsma, még aligha. Itt ugyanis illusztris vendégek találkoznak. Jézus Krisztus, Elvis Presley, Odüsszeusz és Rómeó foglal helyet az asztaloknál. Körmöczi-Kriván darabja a hősök apokrif pályafutásával foglalkozik. Ebben a változatban a drámai csomópontok hiányoznak a sorsokból. A hősök mellől kiveszett a mítosz. Odüsszeusz, bár nagyon szeretne, de nem jut el a trójai háborúba. Jézust pedig nem feszítik keresztre, és így tovább. Az írott szövegről és az előadásról Szoboszlai Annamária, Hajnal Márton és Szekeres Szabolcs beszélgetett.

Szekeres Szabolcs: Az Odüsszeusz 2.0 már a folyosón elkezdődött. Itt kaptunk magától a szerző-rendezőtől egy kérdőívet. Kéretik kitölteni, mert ha nem, az előadás nem lesz érthető, mondta az alkotó. Aztán azonnal vissza is vonta az állítását. Nagyon izgalmas kezdésnek gondoltam ezt, de aztán az előadás (különösen a fentiekhez mérten) elég visszafogottra sikerült. Ez a dadaistának induló gesztus hogyan épült szerintetek az előadásba?

Tovább a kutszelistilus.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-09-29 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.