Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


A tér testamentuma – Gergye Krisztián festett terei a MANK Galériában (Sipos Tünde)

Gergye Krisztián és a kortárs képzőművészet szoros kapcsolata számos érzékeny-érzékenyítő performanszban öltött testet. Október elejéig saját festményei a szentendrei MANK Galériában kaptak teret, hogy a létezés dimenzióiba húzzák be a nézőt.

Vannak alkotók, akik számára másodlagos a megnyilvánulás médiuma és eszköze. Mondanivalójuk mély, az elgondolkodtató tartalom pedig átüt, és eljut a befogadóhoz akár egy táncelőadás, egy performansz vagy egy saját képzőművészeti alkotás létrehozásával is. Gergye Krisztián pontosan ilyen sokoldalú, emocionális hatásokat kiváltó művész. Egy korábban vele készített interjúban ezzel kapcsolatban így fogalmazott: „Mindig is foglalkoztattak a képzőművészeti alkotásokban rejlő mögöttes tartalmak, a koreográfiáimban gyakran indulok ki ilyen sűrű mondanivalójú képekből. A két terület párhuzamosan jelenik meg a művészetemben. A színpadképet is legtöbbször egyfajta festményként képzelem el, amely képes elemelni a látottakat és tágabb asszociációs kereteket megnyitni a nézők előtt.”


Tovább a kortarsonline.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-09-28 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.