Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


3 kiváló költő a visegrádi négyek országaiból (Bajtai András)

Múlt héten kezdődött és jelenleg is tart a PesText irodalmi fesztivál, mely ismét a világirodalmat helyezi fókuszba. A PesText küldetésének tartja, hogy figyeljünk a környező országok, Kelet- és Közép-Európa, a Visegrádi Négyek irodalmára. Ennek apropóján ezúttal a V4-es oszágok három kiemelkedő költőjét mutatjuk be, akik kivételes lírai életművüknek köszönhetően ma már mind a világirodalom klasszikus szerzőinek számítanak.

Wisława Szymborska

A huszadik század egyik legfontosabb lengyel költőjének magyarul 1988-ban jelent meg az első verseskötete az Európa Könyvkiadó Napjaink költészete-sorozatában Csodák vására címmel. A másodikat a Jelenkor adta ki 1997-ben Kilátás porszemmel címmel, az egész életművét bemutató, bőséges válogatás egy évvel azután jelent meg, hogy Szymborska megkapta az irodalmi Nobel-díjat, mert „költészete ironikus pontossággal engedi az emberi élet momentumaiban megmutatkozni a történelmi és biológiai összefüggéseket”. 

Tovább a 1749.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-09-25 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.