Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


„Tizennyolc évesen még abban a hitben éltem, hogy feleségem lesz és gyerekeim” – Márton Gábor Csaba interjú (Török Ákos)


Fotó: Csoszó Gabriella

Könnyű rákapni a színházi neveléssel foglalkozó emberekkel való beszélgetésre: van bennük valami elemi támogató ösztön, érdeklődők és még a bődületes baromságaidba sem nyomják bele az orrod. Márton Gábor Csaba ráadásul szerény, közvetlen és őszinte – afféle jóember-típus. Mindeközben a mértéktagadó lapok vájtszemű publicistái szerint ő lehetne az egyike „a normalitás ellen törő, agresszív LMBTQI-lobbinak”, ráadásul azon belül is abból a fajtából való, akik „az iskolákba benyomakodva buzították el de genere egészséges gyermekeinket mindaddig, amíg éber törvényhozóink ennek elejét nem vették”. „Ezt még az sem mentheti, hogy a MáSzínházban fogyatékkal élő színészekkel dolgoznak együtt olyan témákban, amelyekben a másságuk miatt a társadalom perifériájára került emberek szerepelnek. Sőt! Pláne sőt! Ilyenekre használni fel jóravaló embereket, balsors, kiket régen tép!”

Első alkalommal a dinamikusan fejlődő és növekvő Nyitott Kör társulat egyik színházi nevelési előadásán[i] találkoztam veled 2015 körül. Miért jöttél el tőlük két évvel később?

Akkor már harmadik éve kapcsolatban voltam a MáSzínházzal, amelynek a vezetői, Bakonyvári Ágnes és Bakonyvári Kriszti, emberileg nagyon fontosak lettek számomra. Ezen túl más dolog az, amikor beosztottként dolgozol egy társulatban, ahol egy-egy ötleted kap teret, és egészen más, amikor vezetőségi tagként kerülsz döntési helyzetbe. A MáSzínházban megkaptam ezt a lehetőséget. A távozásom legfontosabb oka azonban az, hogy abban az évben több mint száz színházi nevelési előadást játszottam. Egy prózai vagy zenés darabot sem könnyű ilyen sűrűn előadni, egy színházi nevelési előadásban ráadásul még a diákokra is figyelsz. Az ehhez szükséges kíváncsiságot egy ilyen feszített menetrend mellett képtelenség megőrizni. Legalábbis nekem nem sikerült. Év végére ki is égtem.

Tovább a dunszt.sk cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-09-19 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.