Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


A spanyol Rumbarumbamm – Relatos con-fin-a-dos / Történetek a karanténból (Vígh Martin)

Magyarországon Benedek Ágota írt humoros naplót a covid-időszakról, a spanyoloknál pedig öt díjnyertes rendező (Fernando Colomo, Alvaro Fernández-Armero, David Marqués, Miguel Bardem és Juan Diego Botto) állt össze, hogy összehozzon egy abszurd szkeccsfilmet az elmúlt másfél évünkről. Érdekes, egyenetlen színvonalú film a Történetek a karanténból, amely a célját végül is eléri: egész jót nevethetünk a nyomorunkon.

Ambivalens dolog a karanténról, a koronavírus-helyzetről ilyen korán filmet készíteni. Hiszen az azonosulás nyilván adott, mindenki átérzi a filmben ábrázolt szituációkat, ám az is tény, hogy a nézők jó része ma már a „koronavírus” szó hallatán is menekülne. A Történetek a karanténból egy huszárvágással oldja fel ezt az ellentmondást, a szituációkat végletesen abszurdra veszi, így csak a párbeszédekből, a kontextusból derül ki, hogy történetesen a közelmúltban, esetleg konkrétan a jelenben járunk. Különös azonban, hogy végül épp az a rövidfilm (merthogy az egyes fejezetekre egészen nyugodtan lehet így hivatkozni, hiszen mind-mind lekerekített történetek) lett a legerősebb, mely a legtöbb kapcsolatot ápolja a valósággal.

Tovább a filmtett.ro cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-09-17 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.