Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Varsó, a dramaturg szemével – Boronkay Soma lengyel színházi panorámája

Rövid bevezető a varsói színházak világába, ahogy egy magyar dramaturg látja. Mundruczó Kornél TR Warszawában rendezett Pieces of a Woman című előadásának dramaturgja a munkafolyamat részleteiről is beszél. BORONKAY SOMA BESZÁMOLÓJA.

A varsói színházak eléggé elkülönülnek egymástól: vannak kifejezetten musicalszínházak (pl. Teatr Roma), tematikus színházak (pl. Teatr Zydowski, azaz a zsidó színház), kabarék (pl. Teatr Komedia). Ezen színházaktól elválnak a drámai színházak - mint a Teatr Dramatyczny, ami nevében ugyan nem, de valójában egy nemzeti színház funkcióját tölti be a Kultúrpalota épületében. Szintén ebben az épületben található a Teatr Studio, melyet 2016 óta Natalia Korczakowska vezet és szemléletében, műsorpolitikájában jelentősen eltér a Lengyelország számos színházában uralkodó nemzeti-keresztény ízléstől. Hasonló mondható el a Teatr Nowy, a Teatr Powszechny, a Teatr Rozmaitosci (röviden TR) színházakról is.  

Tovább a revizoronline.com cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-09-15 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.