Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


,,Bizonyos időnek el kell telnie ahhoz, hogy meg tudjak írni egy témát” – beszélgetés Regős Mátyással (Szilágyi Zsófia Emma)

Regős Mátyás mindössze 27 éves, de már egy verses- és egy prózakötetet is letett az asztalra. Kiforrott, magabiztos hangja egyszer megrendít, másszor megnevettet. Regőst a „dobozon kívüli”, a sémákon túllépő gondolkodás jellemzi; emiatt képes nekünk újat mondani a gyerekkorról, amely mindkét eddigi kötetének középpontjában áll.

 Amikor egy költő prózaíróként is bemutatkozik, érdekes, de nem ritka fordulat. Nálad ez a pillanat elég hamar eljött. A Patyik Fedon élete című első versesköteted után hogyan történt a Tiki megírása?

Az első kötet után sok fiatal szerző bajba kerül, ugyanis nyomasztó teher még az előző könyv szintjét is hozni, nemhogy emelni a színvonalat. Ezt a helyzetet, az ebből adódó meddőséget akartam elkerülni. Beszéltem Horváth László Imrével, a kötet szerkesztőjével; ő vetette fel az ötletet: mi lenne, ha regényt írnék, mert szerinte képes volnék rá. Korábban is bennem volt, hogy jó lenne prózát írni, de még nem gondolkodtam regényben. Imponált az új kihívás, a feladat nagysága, és mindenképp kellett valami, amivel kikerülhetem az első kötet utáni pangást. Azzal, hogy egy másik műfajban próbáltam ki magam, levettem ezt a terhet magamról, nem viszonyítottam az első kötethez az új szöveget. Az volt a szemem előtt, hogy a képességeimhez mérten egy jó regényt írjak.

Tovább a helyorseg.ma cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-09-07 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.