Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.

Igaz a legenda, miszerint Adolphe Sax a klarinét fúvókáját helyezte egy rézfúvós hangszerre, és úgy keletkezett a szaxofon?

Egészen pontosan az ophikleid volt az, amit Sax a basszusklarinét fúvókájával szólaltatott meg, egy régi réztestű, kígyószerű hangszer. Az édesapjának hangszerkészítő műhelye volt, tehát Adolphe beleszületett ebbe a mesterségbe, és már a szaxofon feltalálása előtt számos újítása volt a klarinéttal és a basszusklarinéttal kapcsolatban. Úgy vélte, az akkoriban rendkívül divatos katonazenekarok túl harsányan szólnak, és szeretett volna kifejleszteni egy olyan instrumentumot, ami a fuvolánál határozottabban, de a kürtnél és a trombitánál finomabban szól. Egyébként egyszer én is kipróbáltam, milyen, ha az ophikleidet basszusklarinét fúvókával fújom meg.

Tovább a fidelio.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-08-02 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.