Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


APÁD, ANYÁD IDE JÖJJÖN! Rossini – Mozart – Milhaud : FIGARO³ - operamix Az Eiffel Műhelyházban (Gabnai Katalin)

A családállítás kölcsönvett technikáját remekül használja a játék, Beaumarchais történetei alkalmasak is egy-egy hős számonkérő vagy elbocsátó-megbocsátó jellegű megidézésére. S közben persze, míg Almaviva ténykedését járjuk körbe, föltárul saját, rétegzett életünk ezer elbukási lehetősége is, úgy, hogy végül „nagy expozíciót érezzünk” a megbocsátásra.

Friss, erőteljes színház ez a fehér-sárga-fekete színű, háromszoros Figaro. Bár a címben – igen helyesen – Figaro szerepel, az est során lényegében Almaviva gróf szenvedelmes családi életének alakulását követhetjük, úgy, ahogyan még nem tehették mások. Olyan volt már, hogy három egymást követő estén kerültek színre ezek a különböző zenei anyagú, de kapcsolódó cselekményű operák, az egy estés megoldás viszont hazai találmány. A három ügyesen megnyirbált és egymásba tolt Beaumarchais-darabból, illetve a rájuk írt Mozart, Rossini és Milhaud operák részleteiből összeillesztett, önálló mondanivalóval bíró produkciót három alkotó tervezte meg: Dömötör András, a rendező, Litkai Gergely, a keretjáték írója, és az átkötő zenéket szerző karmester, Cser Ádám. A dalszövegeket Máthé Zsolt írta, a dramaturg Bíró Bence volt.

Tovább a szinhaz.net cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-07-13 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.