Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


„Barátom nem volt a sötét nyomor napjaiban” – Izsó Miklós színházi szabadságharcai (Sándor Zsuzsanna)

Trianon után sok erdélyi magyar művész menekült a román üldöztetések elől az anyaországba. De arra is volt példa, hogy egy magyar állampolgárságú színész-rendező önként vállalta, hogy Kolozsvárott marad és a magyarság szellemi fennmaradásáért küzd. Izsó Miklós nevét mégsem őrzik sem szobrok, sem emléktáblák. Pedig színészpedagógusként olyan nagyságokat adott a magyar színháztörténetnek, mint Kiss Manyi vagy Tompa Pufi.

Izsó Miklós nevéről sokaknak bizonyára a híres szobrászművész jut eszükbe, a magyar romantika nagy alakja, aki kőbe faragta Petőfi Sándor, Arany János, Csokonai Vitéz Mihály vagy akár II. Rákóczi Ferenc alakját. Ám azt kevesen tudják, hogy a szobrásznak volt egy unokaöccse, egy másik Izsó Miklós: színész, rendező volt, a két világháború közötti színművészetünk jelentős személyisége, a maga műfajában legalább akkora talentum, mint a képzőművészetben a nagybátyja. Csakhogy a színészekkel méltatlan a sors.

Tovább a fidelio.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-06-23 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.