Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Bécs gengszter módra – David Schalko: Nehéz csontok | Papp Sándor Zsigmond ajánlója

Ha az osztrák író regényével kezdenénk az irodalom oktatását az iskolában, akkor kevesen gondolnák azt, hogy a literatúra múzeumba való, ásatag műfaj, csupa unalmas konfliktussal és mesterkélt figurával. David Schalko művében a háború előtti és utáni Bécs, a közép-európai gengszterélet elevenedik meg nácikkal, nőkkel és olyan kaján, mégis eleven stílussal, mintha csak Klimt festette volna meg abszintmámorban a Moulin Rogue-ban.

Sokan megesküdtek volna rá, hogy a Krutzlernak nincs lelke. De egyénisége az volt neki.” Ezzel kezdi az osztrák író főhőse leírását. Azt is megtudjuk, hogy az illető Bécs első számú önvédelmi-specialistája volt, a bíróság tizenegyszer mentette fel a „halálos kimenetelű önvédelem vádja” alól. Ugyanakkor igen feltűnő jelenség: két méter magas, hatalmas koponyával és vastag, fekete szemüvegkerettel. Úgy néz ki, „mint valami túlméretezett rovar”. A hatkilós „kis szörnyeteg” igen kétségbeesetten akart világra jönni, farfekvéssel, gyötörve meg a 44 éves Krutzlernét.

Tovább a könyvterasz.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-06-13 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.