Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


A voyeurizmus diszkrét bája – Kukkolók és szemtanúk a filmvásznon (Havasmezői Gergely)

Voyeurnek lenni ellenállhatatlan késztetés, egyben kényszerűség és izgalmas kaland – tíz olyan filmet gyűjtöttünk össze, amelyben nézőként fokozottan azonosulhatunk a kukkoló, szem-(és fül-)tanú főhősökkel.

Közismert filmelméleti tétel, hogy a nézőként valójában kukkolók vagyunk. Egy mozdulatlan nézőpontba kényszerítve figyeljük a vászon eseményeit, miközben folyamatosan megpróbáljuk értelmezni is a látottakat. Egyes műfajok jobban építenek erre a voyeurisztikus vonásra (például a pornó), míg mások (például a pszichothriller) sportot űznek abból, hogy elbizonytalanítsák a nézőt, behúzzák a csőbe a megbízhatatlan nézőpont, az elhomályosuló értelmezés és egyéb trükkök segítségével. A voyeurisztikus vonások azonban más műfajokban is megjelenhetnek: a megfigyelés komikuma, kisrealista vagy grandiózus drámája, futurisztikus lehetőségei, paranoiája vagy perverziója egészen különböző filmeket eredményez.

Tovább a filmtekercs.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-05-26 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.