Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Társadalmi céltalanság – A szociofotó és a szociofestészet napjainkban (Gubán Mária)


Fotó: Szabó R. János

A szociálisan érzékeny művészettől megszokhattuk, hogy borongós hangulatban, fekete-fehérben látják a világot. Oláh Norbert és Szabó Franciska más színekben festenek. Sivák Zsófia és Szabó R. János fotóin is színesek a terek, mosolyognak az arcok, és buli van ott is, ahol a legkevésbé várnánk.

Az új évezredben a szociofotók intenzív negatív érzelmeket kierőszakoló képeslap-esztétikája kikopni látszik – legalábbis nem kívánatos, és pláne nem hatásos többé. A fiatal művészek új generációja számára alapvető a szociális érzékenység, involváltak társadalmi kérdésekben, mégis többnyire elzárkóznak attól, hogy alkotásaikat állásfoglalásnak bélyegezzék, és kikérik maguknak, hogy hinnének a művészet mindent megváltó erejében. De akkor miért készül mégis egyre több kép közmunkásokról, hajléktalanokról a vidéki élet bukolikus, kaszaköszörülő romantikája helyett, és miért látunk egyre több fotót arról, hogyan buliznak a hagyományos szociofotók mitikus, félreismert szereplői?

Tovább a kortarsonline.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-05-07 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.