Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


e-Cirkusz – 2in1 kritika: Freak Fusion: Restlesslegs és Gyertyán Balázs - Varga Vince: Virtual Irrealities (Hajnal Márton)

Úgy tűnik, hogy az online előadások sokszor az intimitás mentén tematizálódnak, mégpedig kétféle módon: egyrészt az általában helyhez kötött produkciók egyszerre betolakodnak a néző otthonába, másrészt az alkotót is intim közelségből és közegben láthatjuk. Az intimitás kérdése különösen érdekes az (új)cirkusz esetében, amelynek látványos trükkjeihez hagyományosan a néző bizonyos fokú „távoltartása” szükséges, miközben másik oldalról a közvetítettség éppen a trükkök valódiságának élményét kezdhetik ki.

 

Ezek alapján talán nem véletlen, hogy az alábbiakban tárgyalt két produkcióban éppen az önreflexív és önleleplező gesztusok hatottak erősnek. A Freak Fusion Restlesslegs című újcirkuszi előadása a kilencedik, a Gyetyán Balázs és Varga Vince koprodukciójában létrejött virtuális bűvészműsor, a Virtual Irrealities pedig a tizedik darabja volt a Trafó  e-Néző sorozatának, melyben kifejezetten az online térre készített vagy oda átdolgozott előadásokat láthat a közönség. 

Tovább a szinhaz.net cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-03-15 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.