Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


„Nevetnek / rajtunk, / mikor kiássuk őket” – Tor Ulven: Türelem (Domsa Zsófia)

2020 kevés pozitívumaként rendre a világlíra magyarországi felfutását szokás említeni – de vajon mit tudunk kezdeni a norvég Tor Ulven szokatlan hangjával itt, Magyarországon? 

Tor Ulven Türelem című verseskötetének megjelenésével Rolf Jacobsen, Olav H. Hauge és Jan Erik Vold után a modern norvég líra újabb jelentős költője vált elérhetővé magyar nyelven. A kötet Det tålmodige címmel eredetileg 1987-ben jelent meg, és ez hozta el Ulven számára a szélesebb irodalmi elismerést. Pályatársai persze első három kötetét és René Char-fordításait ismerve már tisztában voltak a jelentőségével: becsülték azt a szigorú formanyelvet, sajátos képi világot, zenei ritmust és schopenhaueri pesszimizmust, amely Ulven egész életművét, verseit és lírai kisprózáját egyaránt jellemezte. Annak ellenére, hogy Ulven kizárólag az irodalmon keresztül akart kommunikálni olvasóival – részben emiatt kerülte a nyilvánosságot –, a költő pszichés betegsége és visszahúzódó viselkedése, szövegeinek komor világa még inkább ráirányították a figyelmet. Ulven 1995 májusában, mindössze negyvenegy évesen önkezével vetett véget életének.

Tovább a 1749.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-03-13 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.