Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Online színház látássérülteknek is – Beszélgetés Petneházy Emőkével (Turbuly Lilla)

A párbeszédszünetekbe kell beilleszteni a szükséges információkat, mégpedig úgy, hogy ezek a látássérült nézőben is ugyanakkor tudatosuljanak, mint a látóban.

Az online színházi korszak az audionarrációnak is új kihívásokat jelent. Az első audionarrált online színházi előadás a Bethlen Téri Színházban készült, az AKKU Egyesület szakmai közreműködésével Az utolsó tűzijátékot (a Bethlen Téri Színház és a Manna közös produkciója) tették a látássérült nézők részére is elérhetővé. Petneházy Emőke audionarrátorral, az AKKU Egyesület tagjával erről is beszélgettünk.

Élőben kétszer is láttam ezt az előadást, mégis volt olyan momentum, ami csak most, az audionarrált verziót nézve világosodott meg: amikor az ápolónő kitépi, és a gomblyukába csavarja a fiatal színésznő egy hajszálát. Ez a nézőtérről nem látszott jól, a közeli felvételen viszont igen, és el is mondtad a látássérült nézőknek.

Tovább a kutszelistilus.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-02-07 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.