Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Ma megszületett bennem az ég – Hegyi Botos Attila interjú (Kovács Katáng Ferenc)

Kovács katáng Ferenc: „Az ég az én tengerem. / Partjain lakom. / Itt virradnak rám a reggelek, / itt borulnak rám / az alkonyok.” (Zsoltár) – Mielőtt legújabb kötetedről kérdeznélek, emlékezzünk meg néhány szóval az előzőről, az In illo tempore – Kézzel írt teremtéshimnuszokról (Cédrus Művészeti Alapítvány, Budapest, 2018). Suhai Pál íróbarátunk Kosztolányi soraival jellemezte műremekedet: „A pompa ez, részvéttelen, derült, magába-forduló tökéletesség.” Hogyan jut eszébe valakinek, hogy míves, kiformált betűkkel egy egész kötetre való verset saját kézzel vessen papírra és publikáljon bibliofil kiadásban? Nyilván nem így írod a bevásárlólistát, vagy nem ilyen kalligrafikus formában hagysz üzenetet a hűtő ajtaján. Elmeséled nekünk ennek a különleges folyamatnak a történetét?

 

Hegyi Botos Attila: Valójában az Egyedül a Nap után írtam az In illo temporét: noha könyvben előbb jelent meg az utóbbi. Jól emlékszem a koraőszre, ami után nekifogtam. A szokottnál több aljasság, szenny ért akkor. Visszaadni (adni egyáltalán) effélét nem természetem, búfelejtéshez pedig írmagnyi kedvem se volt. Inkább – élve a lehetőséggel: még több mindent vontam meg magamtól, egyik napról a másikra elhagytam a cigarettát, a reggeli kávét, az alkalmankénti borozgatásokat; az étrendet böjtire fogtam, közlekedésre csak lábat használtam. Ez csak alapból napi 30-40 km hajnali és esti járást jelentett a hegyek s a belvárosi munkahely pincecellája között.

Tovább az olvasat.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-01-02 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.