Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Óda az örökkévalóhoz – Moran Haynal képeihez (Józsa Ágnes)

Ritka az a csoda, az az élmény, amikor a látvány szépségének ereje, őszintesége képes megrendíteni. Moran Haynal képei ilyenek. Életútja, ahogy életének helyszínei is történelmükben és kultúrájukban különbözők.

Örök visszatérés. Ez motoszkál bennem Kornel Moran képei láttán. A világ örökkévalóan ismétli önmagát, „körforgás, amely önmagát végtelenül sokszor megismételte, és játszmáját in infinitum játssza.” „ebben az egyes emberre is az örökkévalóság terhe nehezül. „Ezt az életet, amelyet most élsz és amelyet éltél, még egyszer és még számtalanszor újra kell élned; és nem lesz benne semmi új, hanem minden fájdalomnak, kéjnek, minden gondolatnak és sóhajnak, életed minden kimondhatatlanul apró és nagy eseményének ugyanúgy kell visszatérnie hozzád, ugyanabban a sorrendben és egymásutániságban – pontosan ugyanennek a póknak kell visszajönnie és holdfénynek a fák között, pontosan ugyanennek a pillanatnak és nekem magamnak. A lét örök homokóráját újra meg újra megfordítják, és téged vele együtt”, ez a „leghatalmasabb teher”. (Nietzsche)

Tovább az art7.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2020-11-10 19:30:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.