Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Jankovics és Jankovics – kritika az MMA Kiadó Jankovics Marcell című könyvéről (Ványa Zsófia)

Jankovics Marcellnek, az MMA tiszteletbeli elnökének, korábbi alelnökének életútjára méltán lehet büszke a szervezet annyira, hogy nagy, reprezentatív kötettel ünnepelje az alkotó közelgő 80. születésnapját. A terv szép, a megvalósításba azonban itt-ott hiba csúszott.

Jankovics Marcell animációs filmjeiről szólva nehéz elkerülni a szuperlatívuszokat” – ezzel az erős felütéssel indít a kötet első tanulmánya Varga Zoltán tollából, és úgy tűnik, ez a lelkiállapot meghatározza a teljes könyvet. Egyrészt – ezt nem is kell túlmagyarázni – Jankovics Marcell munkássága valóban egyedülálló a magyar animáció történetében, és a mai napig lenyűgöz időst és fiatalt egyaránt. Másrészt viszont hiába jogos az elragadtatottság a befogadói oldalon, az életmű elemzőitől ennél több objektivitást várhat el – megint csak jogosan – az olvasó. Banálisan fogalmazva: nem feltétlenül szerencsés, ha az emberről a barátai vagy a rajongói írnak. Pláne nem akkor, ha amúgy az oeuvre maga bőven számíthatna az elismerésre tárgyilagos elemzőktől is, márpedig Jankovics művészeténél ez a helyzet.

Tovább a kortarsonline.com cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2020-11-02 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.