Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Nincs valódi találkozás - Turbuly Lilla szerelemről és halálról (Rácz I. Péter)

Bármilyen műfajban is írok, egy világgá állnak össze” – mondja Turbuly Lilla, akinek regényei, verses- és mesekönyvei után, Az Alaszkai-öböl címmel most jelent meg az első novelláskötete. Az írót a „b” betűnyi különbségről, a falu és a város közötti nyelvi távolságról, valamint a Színház utcai gyilkosságról is megkérdeztük.

Annyiszor kérdezték már a jogi pályájának elhagyásáról, a bírói állásának feladásáról az írói ambíciói miatt, hogy én nem is forszíroztam volna, de a most szeptemberben tartott, „Ítélet a biztos pálya kontra művészi álmok perében” című, első TED-előadása, és különösképp a frissen megjelent novelláskötetében található, Lomok című írása mégis elkerülhetetlenné teszi. Tehát, mi az ítélet a „b” betű ügyében, ami a bíró és az író között különbséget tesz? És van-e helye fellebbezésnek? 

Nem bántam meg a döntésemet egy pillanatra sem. Úgy érzem, nem lehetett volna egymás mellett csinálnom a kettőt, és már erős kiégési jeleket mutattam a bírói pályámon: belefáradtam az állandó döntéskényszerbe és az ügyfelek felől jövő indulatokba. Nekem tényleg az volt az álmom, hogy írjak. Ellenben nem bántam meg azt a húsz évet sem, amit bíróként töltöttem, bár talán lehetett volna, mondjuk, csak tíz év, de egy író számára különösen fontos, hogy személyesen is megtapasztaljon más életeket. Én is gyakran építkezem ebből, ahogy Az Alaszkai-öböl néhány novellájának szereplői is a korábbi életemből jönnek.

Tovább a nepszava.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2020-11-01 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.