Videó

A Kincskereső videója
Keresés a honlapon:


A hallgatás lehetősége és kényszere – Mögöttes hangok zaja (Fülöp Tímea)

Talán a filozófiával egyidős az a felismerés, hogy az érzékszerveink olykor becsapnak minket, de azokat az eseteket, amikor két érzékszerv ellentmond egymásnak, jobbára a pszichológia tárgykörébe szokás utalni, ha nem neurobiológiai problémáról van szó. Az a látás és hallás, sőt néha a tapintás között szándékosan, fegyelmezési célzattal létrehozott disszonancia, amit a Trafó Galéria Mögöttes hangok zaja című csoportos kiállításán több irányból is tematizálnak az alkotók, már egyenesen pszichológiai hadviselésnek is tekinthető.

Oszd meg és uralkodj!” – szól a birodalmi mottó: felosztásra kerül a tér és benne a figyelmünk, míg meg nem értjük, hogy a társadalmilag passzívnak elfogadott hallás és aktívként felfogott hallgatás között léteznek átmenetek, és valaminek elrejtése lehet éppen olyan invazív, félelemkeltő és elszigetelő eszköz, mint valaminek a felfedése.

Tovább az umuveszet.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2020-10-27 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.