Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


A varázslat mögött – Oláh Judit: Visszatérés Epipóba (Farkas Boglárka)

Oláh Judit dokumentumfilmje egy olyan traumatikus történetet tár elénk, amely évtizedes hallgatás és titoktartás után sokkolta a magyar közéletet. A Visszatérés Epipóba a kiskorúak ellen elkövetett szexuális abúzus toposzán keresztül merül el egy miszticizált nyári tábor világában, ahol a gyermekek mélyen tisztelt varázslója lassan szörnyeteggé változik.

 

Nincs veszélyesebb annál az embernél, akinek vezető pozíciója lebilincselő karizmával párosul. Noha a hatalommal való visszaélés szintén övön alulinak számít, a bizalom kijátszása, egy gyermek megalázása és bántalmazása olyan főbenjáró bűn, amit elkövetője sohasem moshat le magáról. Sipos Pál tanár úr ügye 2014-ig szinte csak áldozataiban hagyott visszhangot, a fordulópontot pedig Magyari Péter cikke hozta el, ami egy kreatív, művelt és intelligens szexuális ragadozóról rántotta le a leplet. Ez a szűkszavú leírás önmagában nehezen emészthető diszkrepanciát sejtet. Tagadhatatlan, hogy Sipos magával ragadó személyiségként vonult be a köztudatba a nyolcvanas évek Magyarországában: az általa megálmodott szendrői tábor, másnéven Epipo, üde színfoltként csillogott a kommunizmus didaktikus úttörő-táboraihoz képest. Epipóhoz külön himnusz és jelnyelv társult, lakói lecserélték „civil” neveiket, különös játékokban és szertartásokban vettek részt. Ilyen renoméval nem csoda, hogy ajándék volt egyáltalán bekerülni Epipo polgárai közé.

Tovább a filmtett.ro cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2020-10-08 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.